13 Eylül 2010 Pazartesi

Yarasa Gübresi Sektör Haline Geldi

Amerika, israil, Hollanda, Almanya gibi ülkelerin kullandığı yarasa gübresi, organik tarımda tercih edilirliğini her geçen gün artırıyor

Yarasa Gübresi, Organik Tarım 'da humus zenginleştirmede, kullanılıyor. Diğer organik gübrelere nazaran mikro organizma sayısı ve işlevi çok daha yüksek. Her türlü bitki yetiştirme sisteminde kullanılabilir bitki tarafından direk absorbe edilebilir enzim ve mikro elementler ilave eder.






Bu gübrenin önemli bir özelliği ise kokusuz olması. Yarasa gübresinin organik üretim dışında ikinci bir faaliyet alanı ise kozmetik. Bu yazıyı okuyan kadınlara kötü haber gelebilir ama en kaliteli dudak parlatıcıları ve yüz kremlerinin ana maddelerinden biri yarasa gübresi.

Bu gübre toprağa karışım yapıldığında toprağın su gereksinimini azaltır; kullanıldığı bitki, kısa sürede başta kökleri olmak üzere yaprak ve boybatda çok hızlı bir gelişme gösterir. Bitkiye etki eden dış faktörlerden humul, kızılcık gibi böcekleri uzaklaştırdığı gözlenmiştir.

Amerika organik tarım firmaları yüzde 88 oranında yarasa gübresi kullanılmaktadır.

Önemli bir mağara potansiyeli olan Türkiye'de de son yıllarda bu işe yatırım yapan birçok firma var. Yarasa gübresi çıkarmak oldukça zor ve tehlikeli bir iş, özel teçhizat, iyi eğitimli personel gerektiriyor. Türkiye'de özellikle Ege Bölgesi'ndeki mağaralardan çıkarılan yarasa dışkısı birinci sınıf olarak kabul görüyor ve dünya çapında alıcı bulabiliyor.