24 Eylül 2009 Perşembe

Aferim Charlesçığım Şirketi Çok Güzel Batırdın, Buyur Sana İkramiye...

Lehman Brothers'ın batmasının üzerinden bir yıl geçerken, krizin patlamasının sorumluları olarak görülen mahşerin dört atlısı neler yapıyor? Ben de bilmiyordum geçenlerde Referans yayınladı öğrendim.

Buyrun işte çıbanbaşları bunlar. Aralarında en çok Charles'a gıcık oldum, şirketi 2 yılda 28 milyar dolar zarara sokmuş, bir de buna 12 milyon dolar emeklilik ikramiyesi vermişler, şimdi Palmbeach'te golf oynuyormuş.

Bu ABD'nin serbest ticarete devlet karışmaz mevzuuları filan var ya. Adama kimse dokunamadı tabi. Obama iki el atayım diyor hemen ayaklanıyolar bizi sosyalist mi yapçan diye. Pankart alıp yürüyolar. Bu ABD'nin güneyindeki muhafazakarlar koskoca biftekleri löpür löpür yemekten, iyice et beyinli olmuş. Hayır bunlara müstehak diyeceğim, Charles bunlara az bile yapmış diyeceğim ama krize girince bizi de burada krize sokuyorlar.

Richard S. Fuld Junior: Lehman Brothers'ta krizin patlamasıyla işine son verilen eski CEO Fuld, riskli gayrimenkul portföylerini şişirmekle suçlanmıştı. Arkadaşlarının çoğu ona fırtına geçene kadar dışarıda beklemesini tavsiye ederken bir kısmı da geri dön ve savaşmaya devam et dedi. O ikinci grubun tavsiyesini dinledi ve kendi ticari danışmanlık şirketini kurdu. Matrix Advisors isimli bu şirkete Lehman'ın eski çalışanlarından bir kaç yardımcı da aldı. Bir yandan da hakkında açılan davalarla uğraşıyor. Arkadaşları Lehman'daki başarısızlığın Fuld'u derinden etkilediğini söylüyor.














John Thain: Merril Lynch'e 2007 sonunda atanan Bank of America'ya satılmadan önce 10 ay boyunca şirketi yöneten John Thain, ocak ayında Bank of America'yı ofisinin dekore edildiği ve birleşme öncesinde aldığı ikramiyenin tartışıldığı bir sırada bıraktı. Sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre şimdilerde bazı şirketlerin yönetim kurulunda yer almak için görüşmeler yürütüyor. Bu yaz oğulunu evlendiren Thain, düğüne eskiden yöneticilik yaptığı Goldman Sacsh ve New York Borsası'ndan arkaşlarını çağırdı ama Merril Lynch'teki arkadaşlarını davet etmemesi dikkat çekti.
















Zoe Cruz: Bir zamanlar yatırım bankası Morgan Stanley'nin eş başkanı ve ABD finans dünyasının kalbi olarak nitelendirilen Wall Street'teki en deneyimli kadın yöneticilerden birisiydi. Ancak mortgage bağlantıla zararların bankayı sarması sonrasında 2007 kasımında işini kaybetti. Şimdi çeşitli seçenekleri değerlendirdiği belirtiliyor.













Charles O. Prince: Citigroup'tan 2007 kasım'ında ayrılmasında kısa bir süre önce banka son 2 yılda 28 milyar doların üzerinde zarar bildirmişti. Citigroup onun görevine son verdiğinde 12 milyon dolarlık ikramiye aldı. Şimdi zamanın büyük bir kısmını Palm Beach sahillerinde ve arkadaşlarıyla gol oynayarak geçiriyor.Washington merkezli danışmanlık firması Albright Stonebridge'te danışmanlık yapıyor. Prince ve uzun süredir patronu olan Sanford I. Weill, bir yılı aşkın bir süredir kamuoyu önünde açıklama yapmadı.

Hiç yorum yok: