24 Eylül 2009 Perşembe

Aferim Charlesçığım Şirketi Çok Güzel Batırdın, Buyur Sana İkramiye...

Lehman Brothers'ın batmasının üzerinden bir yıl geçerken, krizin patlamasının sorumluları olarak görülen mahşerin dört atlısı neler yapıyor? Ben de bilmiyordum geçenlerde Referans yayınladı öğrendim.

Buyrun işte çıbanbaşları bunlar. Aralarında en çok Charles'a gıcık oldum, şirketi 2 yılda 28 milyar dolar zarara sokmuş, bir de buna 12 milyon dolar emeklilik ikramiyesi vermişler, şimdi Palmbeach'te golf oynuyormuş.

Bu ABD'nin serbest ticarete devlet karışmaz mevzuuları filan var ya. Adama kimse dokunamadı tabi. Obama iki el atayım diyor hemen ayaklanıyolar bizi sosyalist mi yapçan diye. Pankart alıp yürüyolar. Bu ABD'nin güneyindeki muhafazakarlar koskoca biftekleri löpür löpür yemekten, iyice et beyinli olmuş. Hayır bunlara müstehak diyeceğim, Charles bunlara az bile yapmış diyeceğim ama krize girince bizi de burada krize sokuyorlar.

Richard S. Fuld Junior: Lehman Brothers'ta krizin patlamasıyla işine son verilen eski CEO Fuld, riskli gayrimenkul portföylerini şişirmekle suçlanmıştı. Arkadaşlarının çoğu ona fırtına geçene kadar dışarıda beklemesini tavsiye ederken bir kısmı da geri dön ve savaşmaya devam et dedi. O ikinci grubun tavsiyesini dinledi ve kendi ticari danışmanlık şirketini kurdu. Matrix Advisors isimli bu şirkete Lehman'ın eski çalışanlarından bir kaç yardımcı da aldı. Bir yandan da hakkında açılan davalarla uğraşıyor. Arkadaşları Lehman'daki başarısızlığın Fuld'u derinden etkilediğini söylüyor.














John Thain: Merril Lynch'e 2007 sonunda atanan Bank of America'ya satılmadan önce 10 ay boyunca şirketi yöneten John Thain, ocak ayında Bank of America'yı ofisinin dekore edildiği ve birleşme öncesinde aldığı ikramiyenin tartışıldığı bir sırada bıraktı. Sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre şimdilerde bazı şirketlerin yönetim kurulunda yer almak için görüşmeler yürütüyor. Bu yaz oğulunu evlendiren Thain, düğüne eskiden yöneticilik yaptığı Goldman Sacsh ve New York Borsası'ndan arkaşlarını çağırdı ama Merril Lynch'teki arkadaşlarını davet etmemesi dikkat çekti.
















Zoe Cruz: Bir zamanlar yatırım bankası Morgan Stanley'nin eş başkanı ve ABD finans dünyasının kalbi olarak nitelendirilen Wall Street'teki en deneyimli kadın yöneticilerden birisiydi. Ancak mortgage bağlantıla zararların bankayı sarması sonrasında 2007 kasımında işini kaybetti. Şimdi çeşitli seçenekleri değerlendirdiği belirtiliyor.













Charles O. Prince: Citigroup'tan 2007 kasım'ında ayrılmasında kısa bir süre önce banka son 2 yılda 28 milyar doların üzerinde zarar bildirmişti. Citigroup onun görevine son verdiğinde 12 milyon dolarlık ikramiye aldı. Şimdi zamanın büyük bir kısmını Palm Beach sahillerinde ve arkadaşlarıyla gol oynayarak geçiriyor.Washington merkezli danışmanlık firması Albright Stonebridge'te danışmanlık yapıyor. Prince ve uzun süredir patronu olan Sanford I. Weill, bir yılı aşkın bir süredir kamuoyu önünde açıklama yapmadı.

Elinizin Ayarı mı Yok Arkadaşım...

Hollandalı ve Alman süt üreticileri, Avrupa'da süt fiyatlarının düşmesini protesto etmek için 500 bin litre sütü Hollanda'nın doğusundaki Winterswijk'de tarlaya döktüler.

Hollanda süt üreticileri kuruluşu Dutch Dairymen Board (DBB) yetkilisi Geert Kroes, eylemlerinin ardından, ''Masraflarımızı bile çıkaramadık. Süt üretmek bize pahalıya patlamaya başladı'' dedi.

İyi de güzel kardeşim, anneniz size hiç tabakta pirinç bırakma arkandan ağlar, ekmeğin kırıntılarını dökerek yeme gece rüyana girer, elmayı öyle ısırıp ısırıp bırakma uçan tekme atar falan demedi mi? Bu ne ziyankarlık yahu.

Allah sizi bildiği gibi yapsın Hollandalı süt üreticileri, umarım daha beter olursunuz.

Neyse haber şöyle devam ediyor:

Hollanda - Almanya sınırındaki eylem, süt fiyatlarını protesto eden üreticilerin Avrupa çapında 40 milyon litre sütün dökülmesi eyleminin bir parçası olarak yapıldı.Winterswijk'deki eylemde tarlaya dökülen sütün, Hollanda'da ortalama bir süt üretim tesisinin yıllık üretimine eşdeğer olduğu bildirildi.





Barroso'ya mektup yazdılar

Avrupa Süt Üreticileri Federasyonu (EMB) üyesi olan DBB, Hollanda'daki 20 bin süt üreticisinin 4 binini temsil ediyor. Grev çağrısı yapan EMB'ye göre 40 binden fazla Avrupalı üretici, süt fiyatlarının artması amacıyla sütlerini satış için teslim etmedi.EMB Başkanı Romuald Schaber tarafından AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya gönderilen mektupta, “on binlerce süt üreticisinin iflasın eşiğinde olduğu” belirtildi. Mektupta, “Süt fiyatlarına müdahale edilmemesi halinde sosyal barış tehlikeye girecek” ifadesine yer verildi.


Polonya'dan destek

Bu arada Polonya'nın da kotaların kaldırılması için süt üretim sektöründe yeni bir düzenlemeye gidilmesini isteyen Fransa ve Almanya'nın girişimine katılmasıyla, bu yönde bir düzenlemeye sıcak bakan AB üyesi ülke sayısı 19'a yükseldi.

Fransa ve Polonya tarım bakanları Bruno Le Maire ve Marek Sawicki, dün Varşova'da AB'de süt üretiminde yeni düzenleme yapılması için bir anlaşma imzaladılar.

Sakız Deyip Geçme 10 bin Yıl Geçmişi Var


Temmuz 2007'de Finlandiya'da, üzerinde diş izleri bulunan 5 bin 500 yıllık bir sakız bulundu. Ancak sakız çiğnemenin 10 bin yıl geriye gittiğini söyleyen bilim adamları var.

Sakız sadece çiğnenmedi. Aynı zamanda çanak çömlek ve ok başlarının onarımında tutkal olarak da kullanıldı, ağız enfeksiyonlarını tedavi amaçlı antiseptik olarak da...

İspanyollar 1500'lerde Mayaların sapodilla ağacının besisuyundan yapılan sakızı çiğnerken, 1600'lerde Amerikan yerlileri çiğneme alışkanlıklarını Avrupalı sömürgecilerle paylaştı.

1848'de John Curtis, ilk ticari sakız olan Maine Eyaleti Halis Alaçam Sakızı'nı piyasaya sürdü.

1869'da Ohiolu bir diş hekimi sakız için ilk patenti aldı.

1891'de William Wrigley Jr., sattığı her kabartma tozu kutusu ile birlikte iki paket sakız verdi ve sakız popülerleşti.

1928'de Walter Diemar tesadüfen balonlu sakızın formülünü keşfetti ve elindeki tek gıda boyasını ekleyerek parlak pembe sakızı elde etti.

1941-45 yıllarında Amerikan askerlerine erzak ve yiyecekleri ile birlikte balonlu sakız dağıtıldı.

1950'lerde şekersiz sakız piyasaya sürüldü.

1996'da sigarayı bırakmaya yardımcı olan ilk nikotin sakızı Nicorette satılmaya başlandı.

2007'de bilim adamları suda çözülen ve kaldırım veya giysilerden kolayca çıkarılabilen sakızı test edip geliştirdi.