27 Haziran 2007 Çarşamba

Yasalar Herkes İçin


‘Adalet hakkındaki yorumlarımız saatlerimize benzer. Hepimizinki başka bir şey gösterir ve herkes kendininkine itimat eder.’ Bu sözü ne zaman duyduğumu hatırlamıyorum ama beynimin bir köşesine atmışım. Perakende sektörünü direkt veya dolaylı ilgilendiren, gerçekleştirilmiş ya da beklenen yasal düzenlemelerle ilgili izlediğimiz tepkiler bana yeniden hatırlattı.

Son günlerin konusu ise sebze meyve halleriyle ilgili olarak yürürlüğe konulan yeni yasal düzenlemeler... Çok sert tepkilerin yanı sıra daha ılımlı görüşler de var ancak uygulamanın biraz aceleye getirildiği de açık. Eksiklik olarak altının çizilmesi gereken asıl konu ise konunun ‘Hipermarket Yasa Tasarısı’nın dışında görüşülmesi ve bağımsız ele alınması.

Asıl eksiklik budur çünkü bu tip düzenlemelerin en çok etkilediği sektör perakende. Geçmişte bu örnekleri sıkça yaşadık. Gıda perakendesi, ticaret odalarında çok etkin şekilde temsil edilemiyor daha doğrusu toptancıların ağırlıklı olduğu gruplar tarafından temsil edilmeye çalışılıyordu. AMPD muhtemelen işler bu kadar ciddileşmediği ve yerel markalar da çok göz önünde olmadığı için dışarıdan bakıldığında ‘gıda dışı markaları temsil eden’ bir dernek gibi algılanıyor ve açıkçası biraz da bilerek o şekilde davranıyordu. Oysa bugün hem AMPD’nin karar sonrası gösterdiği dinamik tavır hem de yerli zincirlerin örgütlenmiş olması işlerin değiştiğini gösteriyor. Şu günlerde gıda perakendecilerini temsil eden meslek örgütlerinden görüş almadan düzenleme yapmak yanlış.

Tabi ki hassasiyet sadece bu konuyla da sınırlı kalmamalı. Yeni meclisi ‘pazar günleri kapanma’, ‘zararına satış’, ‘private label oranları’, ‘kent içinde gerçekleştirilecek yatırımların imar planlarının düzenlemesi’ ve benzeri birçok çetrefilli meseleyle dolu bir yasa bekliyor. Bu kararlar da verilirken ayrım yapılmadan sektörü temsil eden tüm yapılanmalardan faydalanılmalı.

Hiç yorum yok: