23 Ağustos 2010 Pazartesi

Afrika'da Üçüncü Yatırımcı


2000'li yılların ortalarında Afra, Sudan'da bir market açılışı yapmıştı. Oldukça büyük ses getiren bu açılışa Türkiye'den de kalabalık bir basın grubu götürülmüştü. Öte yandan açılış sırasında söz verilen şarkıçının sahneye çıkmaması sonucu daha ilk günden mağazanın camları indirilmiş ve yağma yaşanmıştı. Şimdi adını hatırlayamıyorum ama bu şarkıcı Sudan'ın İbrahim Tatlıses'i gibi bir şeydi.

Sonrasında bu yatırımın ömrü çok uzun sürmedi ve Afra Sudan'dan çekildi. Nihayetinde mağazalarını Makromarket'e satarak perakendeden tamamen çekilmeleri de çok zaman almadı.

İkinci deneme olan Bim'in Fas macerası ise ilkinin aksine gayet başarılı gözüküyor ve gün geçtikçe büyüyor. Bunda Bim'in mağazacılık tarzının Afrika halkının alım gücüne uygunluğu, Fas'ın Sudan'a göre siyasi ve ekonomik istikrarının yüksek olması gibi etkenler var. Bu konu hakkında daha detaylı bir yazı yazmayı ilerleyen günlerde düşünüyorum.

Şimdilerde ise yerli perakendenin önemli isimlerinden KİM'in böyle bir niyeti olduğunu duyuyoruz. Ülke ise yine Sudan. Açıkçası Afra'nın kötü tecrübesinin ardından ben Fas ya da Tunus gibi ülkeler dururken Sudan'ı tercih etmezdim. Öte yandan KİM de bu kararı tek başına durup dururken almış değil. Firmanın yöneticileri Sudanlı bir yatırım gurubunun daveti üzerine bu ülkeye gitti.

Görüşmelerin olumlu geçtiği ve bu yatırımın yakın tarihte ciddi şekilde hayata geçme olasılığının yüksek olduğu açıklandı. KİM'in şu anda ise İstanbul ve İzmit’te toplam 52 şubesi bulunuyor.

Hiç yorum yok: