29 Haziran 2009 Pazartesi

Arabayı Kapan Bi Hevesleniyo Ama...





“Pilav Arabası” zinciri ilk olarak İzmir’de 5 ayrı noktada Orter Gıda tarafından görücüye çıkarıldı. Projeye imza atan Orter Gıda’nın kurucuları Cüneyt Ortan ve Ümit Özgünter, henüz bir tanıtım çalışması gerçekleştirmemelerine rağmen franchise taleplerinin yoğun olduğunu belirtiyor.

İki girişimci, kendilerinin de bu talepleri kısa sürede sonuçlandırarak İzmir ve İstanbul’da franchise taleplerini karşılamaya başladıklarını çok kısa bir sürede tüm Türkiye ve yurtdışında yayılımı sağlayacaklarını belirtiyorlar. “Pilav Arabası” projesi başlangıcından bugüne Reis Gıda ve Sütaş tarafından da destekleniyor.


Kurucu ortaklar, bir yıl içinde 100 adet pilav arabası ve köşe dükkanlarla franchise noktalarına ulaşmayı hedefliyor. Kriz ortamında da yeni iş alanları açmayı kendilerine hedef belirleyen ortaklar; pilav arabaları için 100 noktaya ulaştığında yıllık 12 milyon dolar ciro yapacaklarını ayrıca franchise sistemini talep edenlerin, pilav arabasına 15 bin dolar, köşe dükkana ise 30 bin dolar’lık bir bedel karşılığında anahtar teslimini alabileceklerini dile getiriyor.



Kadıköy pilavcı doldu
Bu haberden bağımsız bir hatırlatma, bir tespit yapmak istiyorum. Son zamanlarda Kadıköy'e uğradıysanız dikkatinizi çekmiştir, neredeyse her sokakta artık bir pilavcı var. Bunlara zaman zaman ben de gidiyorum, çok lezzetli pilav modelleri, gayet de ucuza sunuluyor.

Zaten normalde de sokaktan yenilen nohut pilavı çok lezzetli bulmuşumdur. Ancak çok sevmeme rağmen gece geç saatte eve dönerken, pilavın konduğu alanın çamur gibi bezle silindiğini gördüğümden beri yiyemiyorum. Gerçi bu sabit dükkan modeli pilavcılar çok mu hijyenik derseniz, tabi ki değildir. Ancak en azından kaplarını kacaklarını yıkayacak bir muslukları var.

Velhasıl eğer bu iş bir zincir olarak ele alınır ve hem hijyenik hem lezzetli olursa başarılı olabilir.


Moral bozmak gibi olmasın ama şu ana kadar bu tip girişimlerden sadece mısır taneleri satanlar başarı yakaladı. Aşağıdaki

Makarna
Hot Dog
Islak hamburger
Dürüm pizzacı


Bunlar da ciddi yatırımlarla, aynen bu şekilde arabalı gıda zincirine dönüştürülmeye çalışıldı. Ancak hepsi yerinde sayıyor.

Niye başarılı olmuyor diye uzun uzun neden aramaya gerek yok. Bunca kentlileşmeye karşın biz hala evde yemek yapıp, yiyebilen bir toplumuz.

Evde yemek yapıp yemediğimiz zaman ise balıkçısından kebapçısına sayısız alternatif var.

Bu yüzden doğru lokasyonda 3 tane, 5 tane iş yapar ama bunu 100 arabalık bir zincire dönüştürmek de öyle haberdeki gibi kolay olmaz. Makarnacı, dürüm pizzacı ve hot dog cı girişimciler de en başında, aynen bu haberdeki gibi iddialıydı çünkü. Sonra ses çıkmadı...

Bakalım göreceğiz...

Hiç yorum yok: